ozongeneratorer.com

Hvad er ozon?

Ozon er et uorganisk molekyle med den kemiske formel O3.

Ozon er en lyseblå gas med en tydelig skarp lugt. Det er en allotropisk form af oxygen, som er langt mindre stabil end ilt (O2). Dette gør også at ozon hurtigt omdannes til almindelig ilt, i den nedre del af atmosfæren.

Ozonmolekylen

Ozonmolekylet med angivne ladninger

Ozon opbygges i atmosfæren af oxygen, enten i formen O2 eller O1, ved hjælp af ultraviolet lys eller elektriske udladninger. Ozon er til stede i lave koncentrationer, dog findes det meste (90%) i ca. 20 kilometers højde, hvor det danner det velkendte ozonlag, som til daglig beskytter os mod farlig UV-stråling.

Ozon har en tydelig og skarp lugt, som minder om klor og som kan lugtes af mange lugtfølsomme mennesker i så lave koncentrationer som 0.0001 ppm i luften.

Ozons struktur blev fastsat allerede i 1865. Siden er det korrigeret, da man har fundet ud af at det har en bøjet struktur og at det diamagnetisk.

Under normale forhold er ozon en lyseblå gas som kondenserer til en mørkeblå væske ved -112 °C, og til et violet-sort solidt stof ved -192,5 °C.

Ozonets ustabilitet gør at gassen kan nedbrydes eksplosivt ved forhøjede temperaturer eller hurtig opvarmning til kogepunktet. Ozon anvendes der kun i lave koncentrationer.

KEMISKE EGENSKABER

Kemisk formel
O3
Molmasse48.00 g·mol−1
UdseendeFarveløs til lyseblå
LugtSkarp, klor-agtig
Densitet2.144 mg cm−3 (ved 0 °C)
Smeltepunkt−192.2 °C
Kogepunkt−112 °C

Navnet ozon

Navnet ozon stammer oprindeligt fra varmere himmelstrøg – faktisk fra Grækenland. Mere præcis er ordet af græsk afstamning, da det nedstammer fra det græske verbum ozein (ὄζειν), som betyder lugt. At kalde O3 ozon var altså ganske logisk, grundet dets karakteristiske lugt.

Historie

I år 1785 udførte den hollandske kemiker, Martinus van Marum, et eksperiment med elektriske gnister over vand, hvilket fik ham til at bemærke en bemærkelsesværdig lugt. Han antog at denne lugt tilhørte de elektriske reaktioner, og indså ikke at han faktisk havde skabt ozon.

Et halvt århundrede senere noterede Christian Friedrich Schönbein samme skarpe lugt, og genkendte den som lugten der følger et tordenvejr. I 1839 lykkedes han med at isolere denne lugt, som viste sig at være en gas, han senere kaldte ozon, baseret på det gamle græske verbum. På denne baggrund er Schönbein alment krediteret for opdagelsen af ozon.

Formlen for ozon, O3, fastsattes dog ikke før 1865, af Jacques-Louis Soret, og senere bekræftet af Schönbein i 1867.

Køb din ozongenerator hos Ozonair

Fjern dårlig lugt fra alle typer af områder med vores effektive modeller. Find den som passer lige præcis til dine behov.